Innlegg i Plattform

Billettkontroll og adgang til tilbakehold av personer

Skribent: Paul F.E. Reale
Skrevet: 16. mai 2010 kl.1921
#56408 vist 1665 ganger

Innloggede brukere ville her kunne se
bilde av skribenten hvis det er lagt inn.

Fra tid til annen dukker diskusjonen opp igjen i ulike fora om retten til å holde tilbake personer som ikke fremviser gyldig billett og som heller ikke kan eller vil legitimere seg.
Ruter har i sine transportvedtekter (§ 9) særskilt omtalt sin rett til å tilbakeholde personer som ikke kan forevise gyldig billett og heller ikke vil legitimere seg. Debatten kommer alltid tilbake om hvorvidt dette er en rettfortolkning som er i strid med norsk lov.

Selskapet har en tilbakeholdelsesrett når den reisende ikke kan fremvise gyldig billett eller legitimere sin identitet så lenge dette ikke medfører et uforholdsmessig inngrep.

Definisjonen av hva som er et "uforholdsmessig inngrep" kan neppe trekkes så langt som til å hevde at kontrollørene ikke kan sette i verk de tiltak som trengs for å holde igjen en sniker. I så fall ville ikke tilbakeholdelsesretten være reell. Det er også et moment at tilbakeholdelsen kun blir et uforholdsmessig inngrep i det øyeblikket den pågrepne setter seg til motverge. I et slikt tilfelle har den pågrepne selv medvirket til at tilbakeholdelsen endrer karakter.

Det står videre i lovteksten at "personer under 15 år bør ikke holdes tilbake." Men det står ikke et ord om at de ikke KAN holdes tilbake. Det er en klar forskjell på en anbefaling og på et forbud mot pågripelse.

Slik jeg ser det er det ingen forskjell på det å stjele en avis eller det å stjele en reise. Alle snikere burde rutinemessig anmeldes. Tvilstilfeller må selvfølgelig som i dag fortsatt komme kunden tilgode. Men i tilfeller der den pågrepne ikke verken vil oppgi personalia eller på andre måter samarbeide med billettkontrollen for å bevise sin uskyld, ser jeg ingen grunn til å gjøre det vanskelig for kontrollørene å holde tilbake personer.

Lenke: Yrkestransportloven §33 - Transportvedtekter

Vis menyer

= Forstørr bildet |

Forumet STASJONEN – Et virtuelt møtested for jernbaneinteresserte. Her diskuteres både allmenne jernbanespørsmål og foreningssaker i Norsk Jernbaneklubb.