Innlegg i Plattform

Billettkontroll og adgang til tilbakehold av personer

Startinnlegget har emnet «Billettkontroll og adgang til tilbakehold av personer»

Svar på innlegg #56408

Skribent: Kjetil Næss
Skrevet: 16. mai 2010 kl.2007
#56413 vist 1532 ganger

Innloggede brukere ville her kunne se
bilde av skribenten hvis det er lagt inn.

Spørsmålet jeg stiller er hvor langt Oslo Sporveier vil gå for å få sine skarve 30,- kroner, eller deromkring. Transportloven er én ting, men de juridiske irrganger stopper ikke der. Justisdepartementet viser til Straffeprosessloven § 173 hvor de stiller spørsmålstegn til om det er riktig at tilbakeholdelse av passasjerer kan finne sted. Man kan som kjent holde igjen personer som begår en kriminell handling, men kun om denne handlingen kan gi en fengselsstraff på 6 måneder eller mer. Å snike seg unna en billett på 30,- faller altså ikke inn under denne loven. Les forøvrig mer her.

Utover det har det vært noen saker i rettssystemet med snikere. Denne karen ble dømt for et par lovbrudd i forbindelse med basketaket, men legg også merke til hva dommeren skriver i rettsdokumentet:

Sitat:
Retten finner det kritikkverdig at billettkontrollørene lot situasjonen utvikle seg til et større basketak inne i vognen blant andre passasjerer. Tiltaltes opptreden er klanderverdig. Men som et generelt utgangspunkt fremhever retten at det er billettkontrollørene som må ta hovedansvaret for at situasjonen ikke utarter unødvendig. Og dersom situasjonen likevel kommer ut av kontroll fordi en passasjer setter seg betydelig til motverge, får pågripelsen heller oppgis.

Retten innser at disse synspunktene kan gi uheldige signaler til personer som sniker på T-banen m. v. Retten er imidlertid av den oppfatning at det er enda mer betenkelig med en adgang for Sporveiens kontrollører til å pågripe nærmest for enhver pris når interessen det er tale om å verne i det enkelte pågripelsestilfelle er en billettpris.

På denne bakgrunn er retten kommet til at pågripelsen av tiltalte var ulovlig.

Sitat slutt.


Les hele dommen her: Oslo Byrett sak 00-04509 M/97

Vis menyer

= Forstørr bildet |

Forumet STASJONEN – Et virtuelt møtested for jernbaneinteresserte. Her diskuteres både allmenne jernbanespørsmål og foreningssaker i Norsk Jernbaneklubb.