Norsk Jerbaneordbok

Norsk jernbaneordbok (NJO) er en database over norske ord og uttrykk for jernbanedrift og teknikk.

Jernbaneutrykkene har ofte den egenskapene at de er presist definert i en eller annen NSB-trykksak el.l., og at noen av disse uttrykkene skiller seg litt fra hva dagligspråket ofte bruker for samme sak, i den grad man utenfor jerbanedriften i det hele tatt har begrep om en del av det som skjer på en jernbane. Denne databasen tar som mål av seg å registrere både de offisielle betegnelsene, og de mer dagligdagse ordene som ofte står i kontrast i bruk og betydnig til de offisielle ordene.

Ordboka er tenkt å være et dugnadsprosjekt der i utgangspunktet hvem som helst kan legge inn nye ord så fremt man følger de retningslinjer som gis her. Ordboka er ikke ment som en normativ ordliste, men som en deskriptiv database over ulike forekomster av jernbaneutrykk. Det betyr at innlegging av nye ord eller nye forklaringer på tidligere innlagte ord, må henvise til en eller annen kilde der ordet forekommer og der betydningen framgår enten ved at det gis en presis definisjon, eller at det av bruken framgår hva som menes.

Fordi betydningen av et begrep kan variere over tid, vil denne databasen være en god hjelp til å kartlegge slik endring i ordbruken ved at man kan oppføre ulike kilder for samme ord til ulike tider. Dette vil også gjenspeile hvordan jernbanedriften har utviklet seg over tid.

Databasen er derfor ikke ment som et sted der hver enkelt kan legge inn sine private meninger om hva et ord betyr, eller hvilke ord som er feil å bruke. Ved at man skal anføre kilden for et ord, vil det derimot ofte framgå hva slags miljøer som bruker de ulike ordene.

Mange av brukerne av NJKs nettjenester besitter både en stor jernbanekunnskap og har ofte også tilgang til litteratur som muliggjør at innsamlingen av slike ord kan gjøres til et dugnadsprosjekt. Alle som mener de har noe å bidra med, oppfordres til å legge inn nye ord eller nye betydninger av tidligere innlagte ord. Kravet er at det må kunne dokumenteres med en eller annen skriftlig kilde. Men kildene kan være alt fra fagordbøker, NSB-trykk og sikkerhetsreglementer på den ene siden, til aviser på den andre siden. Det vil framgå av registreringsskjemaet hvordan dette gjøres. Kildene blir lagret i lister, så det vil oftest være snakk om å velge fra nedtrekkslister. Og finnes ikke kilden du trenger på lista, så legger du den inn.

Vi ber om at de som legger inn stoff også legger inn sitt navn og e-post, slik at hvis det er behov for en diskusjon rundt et ord, kan være mulig å kontakte folk. Disse navnene vil ikke framgå av vanlige brukers tilgang til databasen. Er man registrert som bruker av NJKs forum Stasjonen, og man logger seg på med dette brukernavnet, er det godt nok samt at man slipper å tenke på å fylle ut den rubrikken fordi det automatiseres.

På sikt håper vi å få samlet så mange ord og uttrykk at dette virkelig kan bli en on-line ordbok i jernbaneuttrykk till nytte for enhver som måtte trenge å vite noe om hva som skjuler seg bak jernbaneutrykkene, samt kanskje også oppdra skribenter til å være mer bevisst med hva slags uttrykk man velger når noe med jernbane skal beskrives.

Svein Sando, leder av NJK Forsknignsavdelingen, 8. juni 2003


Jernbaneordboka er et prosjekt igangsatt av NJK Forskningsavdelingen 8.6.03