Innlegg i Trikken

T-bane vs trikk.

Startinnlegget har emnet «Da var endelig banen i gang igjen til Frognerseteren.»

Svar på innlegg #78448

Skribent: filipd
Skrevet første gang: 14. des. 2010 kl.1527
*Endret: 14. des. 2010 kl.1529
#78449 vist 731 ganger

Innloggede brukere ville her kunne se
bilde av skribenten hvis det er lagt inn.

Ser ut til at dette er et fenomen som henger igjen alle steder hvor T-banen er oppstått på tidligere trikkelinjer.

Husker dette så (altfor) godt fra min oppvekst langs daværende Lambertseterbanen, som av mange ble omtalt som "trikken", det samme om de som brukte daværende Østensjøbanen. Mon tro om det gikk et skille på sistnevnte, at "trikkepassasjerene" tilhørte de reisende t.o.m Bøler sett fra byen, og at de som reiste videre brukte mer T-bane. "Trikken" gikk jo i sin tid bare til Bøler.

Samtidig var det aldri noen som omtalte f.eks. Grorudbanen som "trikk", husker at disse reagerte når noen omtalte T-banen som trikk, de sa kun T-banen.

Under min oppvekst var det et sterkt skille mellom østlige og vestlige baner, det var som med jernbanen, en måtte GÅ et godt stykke for å reise videre (joda, det gikk både buss og ekte TRIKK imellom Jernbanetorget/Sentrum og Nationalteateret) men dette var to forskjellige verdener. De ytterst få gangene vestlige baner ble frekventert, reiste en med f. eks Holmenkolbanen, men husker fortsatt fra 70-tallet at vi reiste med "Undergrunnsbanen", dette hørtes forøvrig litt skummelt ut for et barn da...

Men det var vel slik at for den daglige bruker av vestlige linjer, ble begrepet "trikk" videreført slik som på de tidligere trikkelinjene i øst.

Ville forøvrig være interessant å høre om "trikken" levde like sterkt langs alle de vestlige banene. Holmenkol- og Kolsåsbanen har jo historisk vært trikkelinjer, sistnevnte skal tilmed fortsatt være det på deler av streknigen, men for Sognsvanns- og Røabanen har det vel alltid vært brukt store vogner a la T-banen. Var/er utbredelsen av "trikk" like sterk langs disse to sitnevnte strekningene?

Mvh Filip Nabo til Lambertseter stasjon 1972 - 1991 og siden 2004 bruker av Ellingsrudåsen st.

Vis menyer

= Forstørr bildet |

Forumet STASJONEN – Et virtuelt møtested for jernbaneinteresserte. Her diskuteres både allmenne jernbanespørsmål og foreningssaker i Norsk Jernbaneklubb.