Forumbanner975 NJK NJK Forum NJK NJK Forum
Om Forum Forskningsavd. Materielldata  Stasjonsdata  Stedsdatabasen  Brodatabasen  Nyheter  Fotosamlingen  Logg inn 

Logg inn Fordel som innlogget Hjelp Driftsmelding Forumets bruksvilkår Fildeling | Rom: Romoversikt

Flere rom: Alle nyeste | Serier

Innlegg i Galleriet

Fotografi speiler minnet

Startinnlegget har emnet «Fotografering og virkeligheten»

Svar på innlegg #399052

Skribent: CF Salicath
Skrevet: 22. juli 2024 kl.1108
#399075 vist 457 ganger
Innlegget er likt av 1

Innloggede brukere ville her kunne se
bilde av skribenten hvis det er lagt inn.

Fotografiet var helt fra det ble oppfunnet belemret med en idé om at et fotografi viste virkeligheten på en objektiv måte. Grunnen er nok at man da sammenlignet med maleriet. De tidlige fotografene var mer vitenskapelig vinklet enn sine samtidige malere, og de dyrket denne fremstillingen av fotografi som speiling av virkeligheten. Denne tenkningen finner vi i dag, selv i en verden med Photoshop og KI tror vi på bilder instinktivt. "Pics, or it didn't happen".

Svein skriver godt om bildebehandling som endres bilder visuelt. Jeg vil peke på det man gjør før behandlingen som også fundamentalt fjerner bildet fra en objektiv virkelighet: Man velger hvor og når bildet tas, og tar dermed et svært selektivt utsnitt av virkeligheten. Hva man tar med og utelater i bildet styres av fotografens ønsker for hvordan betrakteren skal oppfatte det fotografen så. Dette passerer gjennom linser som fordreier lyset og perspektivet slik at allerede når lyset treffer filmen/sensoren er bildet langt fjernet fra en objektiv virkelighet. Hjemme i godstolen velger man bildene som skal vises frem, og ikke. I alle disse leddene tas valg som fjerner fotografiet fra en objektiv virkelighet.

Et nærliggende eksempel er to ulike bilder etter attentatforsøket mot Trump: Det ene der han er oppreist, knyttneven i været, med et resolutt ansiktsuttrykk. Det andre der han ligger på bakken, blod på kinnet, omringet av livvaktene. Begge bildene er "virkelige" etter journalistikkens krav til sannferdighet, men de forteller helt ulike historier og er egnet til å frembringe ulike følelser hos betrakteren. Sistnevnte bilde forteller kanskje mer om hendelden, der det førstnevnte er regissert av en politiker som vet han ikke er alvorlig skadet, og vet at kameraene er der.

Et annet poeng jeg vil trekke frem er at jeg her snakker om bildet som et fortellende medium. I diskusjonen om bildet langs Einafjorden snakkes det mer om bildet som en estetisk fremstilling. Fokuset på bildet i seg selv stammer fra piktoralismen, en retning i fotografiet rundt 1900. Piktoralistene forsøkte egentlig å gjøre fotografi mer som maleri ved å fjerne det fra å fremstille virkeligheten. Veldig mye av moderne amatørfotografi ligner på piktoralisme i at bildene fremhever estetiske elementer fremfor et fortellende innhold. I en diskusjon av etterbehandling må man ha dette i mente fordi ideen om etterbehandling tilnærmet virkeligheten er meningsløst opp mot et piktoralistisk utgangspunkt. Jernbanefotografi har mer fellestrekk med dokumentarfotografi, men vi har en tendens til å ville fremstille tog på en noe romantisk måte i flotte landskap, og dermed står vi med et bein i piktoralistenes leir.

Tilbake til virkeligheten: Jeg mener dokumentarisk fotografi bedre speiler fotografens minne fra hendelsen enn en objektiv virkelighet. Fotografen velger hvordan et motiv skal huskes av seg selv og hvordan det skal oppfattes av andre gjennom alle valgene hen gjør. I etterbehandling kan de elementene i bildet fotografen vil vise frem fremheves, og andre elementer beskjæres vekk eller tones ned. Og sånn fungerer jo minnet vårt også, vi fokuserer på det vi vil huske, som hvor mye sol det var om sommeren før.

PS: Mitt generelle råd for etterbehandling er å ikke dra for hardt i i noen spaker. De beste bildene er ofte de der du ikke legger merke til etterbehandlingen.

Utskriftsvennlig

Konteksten

Fotografering og virkeligheten ·5 Svein Sando 22. juli 2024 kl.0243 #399052 Vist 599 ganger Likt av 10
Fotografering og virkeligheten DCHalvorsen 22. juli 2024 kl.1008* #399066 (#399052) Vist 490 ganger Likt av 1
  Fotografering og utstyr Kurt Hål. 23. juli 2024 kl.1434 #399172 (#399066) Vist 387 ganger
Fotografi speiler minnet CF Salicath 22. juli 2024 kl.1108 #399075 (#399052) Vist 458 ganger Likt av 1
  Fotografi speiler minnet Svein Sando 22. juli 2024 kl.1136 #399083 (#399075) Vist 470 ganger Likt av 1

= Forstørr bildet |

Flere rom: Alle nyeste | Serier
Mer om forumet og brukervalg
Logg inn | Glemt passord? | Romvelger gjest Startsiden |
Forumadministrator: webmasterErstatt dette bildet med krøllalfanjk.no | Et nettsted drevet av Norsk Jernbaneklubb - Web-avdelingen © | Denne prosessen har tatt 0.08 sek
I dag 13609 treff på forum10, og 76050107 totalt siden 24.11.2008 23:37. Dagsgjennomsnitt: 13186 treff · Statistikk Siste måned

Forumet STASJONEN – Et virtuelt møtested for jernbaneinteresserte. Her diskuteres både allmenne jernbanespørsmål og foreningssaker i Norsk Jernbaneklubb.